Címlap
Szatmári körút PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 14. szombat, 11:59

Jutalomutazás

 

„Köszöntünk Kék” címmel vetélkedősorozat jelent meg a KÉKI KÖRKÉP számaiban. Ezeket fejtettük meg a MÉDIA SZAKKÖRÖSÖK és a hetedikes lányok csapatával. A finom jégkrém mellett azt kaptuk jutalmul, hogy egy kiránduláson vehettünk részt az önkormányzat buszával.

Mi ezt az alkalmat arra használtuk fel, hogy megyénk nevezetességeit megismerjük.

Szeptember 30-án útra keltünk. Első megállónk Máriapócs volt. Ott megnéztük a görög katolikus templomot, amely többek között a könnyező Mária képről híres.

 

Ezután Nyírbátorban álltunk meg. Ez a város a történelemből ismert Báthory család lakhelye volt. Itt a minorita templomban érdekes előadást hallgattunk meg az itt látható oltárokról. A Krucsai oltár az egyik leghíresebb, melyet egy kisvárdai nemes ember készíttetett kiengesztelésül, mert jogtalanul ölette meg a feleségét. Itt minden oltár fából készült az utolsó szögig.019

 

A várban a panoptikum nyújtott lenyűgöző látványt. Megfoghattuk, milyen anyagból készültek a történelmi figurák. Itt megtudtuk, hogy Báthory ott volt a kenyérmezei csatában Kinizsi Pállal. Megnézhettük a jelenetet, amikor a „hírhedt” Báthory Erzsébetet elítélik. Sőt, láthattuk őt a fürdőkádban, amikor egy véletlen folytán rájön arra, hogy a vér megfiatalítja.

Utunkon haladva Penyigén kerestük fel azoknak a lányoknak a sírját, akik a Szenke folyóban lelték halálukat. Ők fiatal lányok voltak, akiknek a történetét ballada is őrzi.

 

Túristvándiban a vízi malmot működés közben nézhettük meg. Felmehettünk a tetőtérbe, ahol horror filmre emlékeztető volt a látvány.

Voltunk még Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőfalujában és Szatmárcsekén a Kölcsey emlékműnél.

Elfáradva, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza. Szórakozva tanultunk.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni Poór Sándor polgármester úrnak, hogy biztosította számunkra a buszt.

Szeretnénk köszönetet mondani Feri bácsinak, aki nem csak a buszt vezette, hanem idegen vezetőnk is volt, és Margitka tanár néninek a feladatokat, valamint azt, hogy az út során érdekes történeteket mesélt nekünk.

 

Reméljük, a jövőben is lesznek majd ilyen feladatok!

Média szakkörösök

Módosítás dátuma: 2015. november 14. szombat, 12:05
 
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea és Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link