Címlap
Kenyérsütés régen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lisóczki Mihály   
2015. november 15. vasárnap, 08:29

Kenyérsütés régen

 

 Miután a demecseri pékségben megismerkedtünk a gyári kenyérsütés lépéseivel, kíváncsiak voltunk arra is, hogy régen hogyan készült a házikenyér. Meglátogattuk a Helytörténeti Múzeumban Bobik Jánosné nyugdíjas tanár nénit, aki mesélt nekünk arról, hogyan sütöttek háznál hetente egyszer kenyeret a kemencében.

 

Fénykép1399

 

 Érdekes, izgalmas előadása során, azokat a kenyérsütéshez használt tárgyakat is bemutatta, melyek megtalálhatóak a múzeumban. Megelevenedett a múlt, magunk elé tudtuk képzelni a régen élt emberek mindennapjait.

 

Fénykép1410

 

Megtudtuk, hogy a búzát, és a belőle készült, malomba őrölt lisztet külön helyiségben tárolták. A kenyér készítése egy egész napot igénybe vett, amelyet minden lánynak meg kellett tanulnia még mielőtt férjhez ment volna. A kenyérsütés első lépése a kovász áztatása volt, melyet az előző heti sütéskor tettek félre. A dagasztáshoz dagasztóteknőt használtak. A dagasztás során a kovászt vízzel, megszitált liszttel, sóval keverték össze, és két-három óra hosszat nyomkodták, gyúrták, míg a tészta el nem vált a teknő falától. A dagasztás volt a kenyérsütés legnehezebb szakasza. Ezután a tésztát lelisztezték, a teknő fölé kovászfát tettek, letakarták sütőabrosszal és kelni hagyták. Míg kelt a tészta, befűtötték a kemencét. A kemence akkor volt jól befűtve, ha a szénvonót végighúzva a fenéken az szikrázott, vagy ha a bedobott papír lángra kapott. Befűtés után a kemence fenekét kisöpörték. A tésztát szakajtókosarakba rakták, melynek belsejét vászonkendőkkel béleltek ki. A tetejét egy kicsit meglisztezték, és letakarva kelni hagyták még egy kicsit. A kenyereket sütőlapáttal tették a kemencébe, meghatározott sorrendben. Amikor a kenyerek megsültek, a sütőlapáttal kivették őket, aljukat leseperték, és vizet kentek rájuk, megmosdatták őket, hogy szép fényesek legyenek. A kihűlt kenyereket a kamrában tárolták, ugyanott, ahol a búzát és a lisztet.

 

Kiállítás

 

 

A média szakkör és a természetjáró szakkör tagjainak nevében szeretném megköszönni Margitka néninek azt, hogy egy ilyen tartalmas délutánt tölthettünk együtt.

 

Szűcs Dóra

8. osztályos tanuló

Módosítás dátuma: 2015. november 15. vasárnap, 08:47
 
Copyright © 2021 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2021. augusztus 05., csütörtök, Krisztina napja van. Holnap Berta és Bettina napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link