Címlap
Szőlő-napok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 15. vasárnap, 09:14

„Szőlőnapok”

 

„Érik a szőlő, hajlik a vessző”… énekelték a kéki alsós gyerekek szeptember utolsó hetének hétfőjén, ezzel vidám alapot adva a rájuk váró egyhetes programsorozatnak, amely a „Szőlőnapok” címet kapta. Mi, alsós nevelők azért éreztük fontosnak, hogy a szőlővel bővebben foglalkozzunk, mert annak ellenére, hogy falun élnek a gyerekek, nem minden portán terem már ez a sokrétűen felhasználható őszi gyümölcs.

Hétfőn nemcsak énekeltünk, hanem egy őszi sarkot is avattunk, madárijesztővel, préssel, őszi termésekkel és sok régen látott szüreti kellékkel. Délután minden osztály egy filmet nézett meg, amely a szőlőültetéstől a borfogyasztásig mutatta be nagyapáink nagyra becsült növényét. A keddi program is a régmúlt megidézésével telt. Nagy sétát tettünk a szőlős dombra, ahol nagy meglepetésünkre jóízű ” bio” borszőlőt kóstolhattunk. Szerdán színes papírból gyártottunk szőlőfürtöket, megismerve a szőlő minden lehetséges színárnyalatát. Csütörtökön a harmadik osztály leszüretelte a szőlőt. A helyszínre Dományi Pista bácsi lovas szekérrel szállította a gyerekeket. (Köszönjük!) A többiek énekszóval, vidáman kísérték a kék ház udvaráig a préselésre váró termést. Pénteken igazán belevetettük magunkat a szüret hagyományos hangulatába. Délelőtt a szülők dagasztották, majd kemencében kisütötték a nagyon finom kenyérlángost. Délután pedig kicsik és nagyok, szülők és gyerekek együtt népzeneszóra darálta, taposta a szőlőt, mustot ittunk, kenyérlángost ettünk, végül volt, aki táncra is perdült.

 

Minden alsós pedagógusnak, szülőnek, az iskola és a falu vezetésének köszönjük a segítséget, amellyel ezt hetet felejthetetlenné tették a gyerekeknek. Jövőre veletek, ugyanitt folytatása következik!

 

Vastagné Bacskai Anita tanító néni

 

 

A kemencében sült finom kenyérlángos

 

 

Anyukák a kenyérlángos dagasztása közben

Hmmm de finom

Őszi sarok

 

Szüret

DSCN7935

 

 

Módosítás dátuma: 2015. november 15. vasárnap, 09:22
 
Copyright © 2021 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2021. augusztus 05., csütörtök, Krisztina napja van. Holnap Berta és Bettina napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link