Címlap
Március 15. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. március 27. kedd, 21:56

 

   Március 15-e minden magyar ember számára a magyar történelem legszebb és egyben legismertebb fejezete, az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc emléknapja.

170 évvel ezelőtt Európán forradalom söpört végig, mely március 15-én elérte Pestet is. Ez az a nap, mikor a tömeg követelni kezdte régóta megtagadott jogait, Petőfi és társai meg akarták dönteni az akkori rendszert, a függetlenség megszerzése volt a cél. Királyság vagy monarchia helyett köztársaságot akartak. Új Magyarország született, ahol az egész társadalom közös összefogással lefektette a polgári Magyarország alapjait. Az országgyűlésben április 11-én meghozott törvények egy csapásra Európa legkorszerűbb polgári demokráciáját teremtették meg. Amikor az újra megerősödő elnyomó hatalom el akarta venni az országtól ezeket a jogokat, a nemzet fegyvert fogott megvédésükre.

   Hosszú, véres harc vette kezdetét, mely nem kis áldozatot követelt népünktől. 1849 elején az Európa különböző részein kitörő megmozdulások többségében véget értek. A magyaroké azonban nem. Petőfi hősiesen buzdította nemzetét költeményeivel a kitartásra és küzdelemre. Üzenete egyszerű volt: Élet vagy halál!

   Iskolánk március 14-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést. Az iskola aulájában tanulóink megemlékeztek iskolánk névadójáról, Petőfi Sándorról. Balogh Ferenc 8. osztályos tanuló szavalata után a diákönkormányzat képviselői megkoszorúzták a költő mellszobrát. A községi rendezvényt a művelődési házban tartottuk. A hetedik osztály tanulói készítettek ünnepi műsort, mellyel méltó emléket állítottak a márciusi ifjak számára.

 

Szűcsné Hajdu Márta

tanárnő

 
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link