Címlap
Az Őszi projekt megnyitója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 06. szombat, 17:07

„Itt van az Ősz, itt van újra,
s szép, mint mindig énnekem”


írja szeretett költőnk, iskolánk névadója, Petőfi Sándor egyik versében.

De vajon mitől lehet szép az ősz? Talán a megszelídült, langyos napsugaraktól? Vagy talán a roskadozó, édes-zamatos szőlőtőkétől? Vagy a finom almától, szilvától, körtétől? Vagy a sokat ígérő, zörgő héjú diótól? Biztosan valamennyi finomság hozzájárul ahhoz, hogy szépnek és gazdagnak tartjuk az őszt.

 

 

Ilyenkor azonban nemcsak a gyümölcsösökben, de a szántóföldeken is igen sok a tennivaló. A szorgos gazdák begyűjtik egész nyári munkájuk terméseit: betakarítanak. Krumplit, sárgarépát, petrezselymet, kukoricát, káposztát. Elvermelik, elraktározzák valamennyit, hogy a hideg téli napokon embernek, állatnak egyaránt legyen élelme.

A káposztát megsavanyítják, betapossák, hogy mire kezdődik a disznóvágás, legyen alapanyag a finom toroskáposztához.

Manapság, a fagyasztószekrények- és ládák világában, bármikor leölhetik a hízót, de régen ezt a munkát András-napkor, azaz november 30-án kezdték. Ekkorra már nem voltak legyek, befejeződött a betakarítás, megsavanyodott a káposzta, s kiforrott a bor.  Minden adott volt a disznótorhoz.

Történelmi borvidékeinken legnagyobb őszi munka a szüret. Sok helyen több hétig is eltartott, s a végét mindig szüreti felvonulással és szüreti bállal ünnepelték meg.

Régen az esküvőket is szüret után tartották. Ekkor jobban ráért mindenki, az ételek, sütemények is jobban elálltak a hűvösebb időben, no meg volt bor, lehetett mulatni, táncolni.

De az őszi természet színpompás leveleiről még nem is ejtettem szót! Mintha a nyári virágok színeit vették volna kölcsön a falevelek.  Ha tehetitek, sétáljatok az őszi erdőben, és gyönyörködjetek a páratlan látványban, mert ha elszalasztjátok, egy egész évet kell várnotok, hogy legközelebb megnézhessétek!

Bozsó Gizella tanárnő


Oldal megosztása

Módosítás dátuma: 2012. október 06. szombat, 18:09
 
Copyright © 2024 Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola. Minden jog fenntartva.

Névnap

Ma 2024. április 19., péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz. Sok boldogságot kívánunk!

Iskolánk névadója

Szavazás

Miből szeretnétek többet látni weboldalunkon?
 

RSS link